Het verhaal van Ahok

Basuki Tjahaja Purnama uit Indonesië, beter bekend als Ahok, is veroordeeld tot twee jaar cel. De gouverneur van Jakarta is christen. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan godslastering vanwege een opmerking tijdens zijn aankondiging zich opnieuw verkiesbaar te stellen als gouverneur. Ahok zei toen dat mensen in Indonesië worden misleid als ze denken dat moslims niet op een niet-moslim mogen stemmen. De Koran verbiedt dit volgens hem niet. Ahok werd hierop vervolgd vanwege ‘belediging van de islam’.

Misbruik wetgeving

Het Indonesische wetboek van strafrecht stelt iedereen strafbaar die ‘in het openbaar opzettelijk een religie belastert die in Indonesië wordt omarmd’. De wet wordt gebruikt om mensen vast te zetten die gebruikmaakten van hun recht op vrijheid van meningsuiting, van gedachte en van godsdienst. Deze rechten worden beschermd door internationale verdragen die Indonesië heeft aanvaard.

Lees hier de volledige actie / You can find the English Urgent Action here

Kom in actie, schrijf een brief

1
Vul je gegevens in
 
 
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.
2
Schrijf je brief
 
 

Bekijk schrijftips.

Vijf tips voor het schrijven van een brief

 1. Schrijf je eigen brief.
  Een persoonlijke brief maakt meer indruk en komt oprecht over. Schrijf daarom liefst de brief in je eigen woorden. Daarmee laat je zien dat je veel moeite hebt gedaan en het schrijven van deze brief belangrijk vond.
 2. Noem de feiten.
  Geef zoveel mogelijk informatie over de man of vrouw voor wie je schrijft. Benoem welke mensenrechten geschonden worden. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 3. Blijf beleefd.
  Ook al is je verontwaardiging nog zo groot, met een respectvol geschreven brief bereik je meer. Een agressieve toon kan averechts werken.
 4. Schrijf niet over religie, cultuur of politiek.
  Voorkom verwijzingen naar specifieke religieuze, culturele of politieke overtuigingen. Een onpartijdige opstelling is doorslaggevend in het behalen van successen.
 5. Wees kort en duidelijk.
  Houd het kort en bondig. Eén pagina is meer dan voldoende. Langere brieven worden vaak niet gelezen.
X

Brief is verplicht.

Kies uw lettertype

Kies uw lettertype formaat

3
Verstuur je brief
 
 

Kies de manier waarop je je brief wilt versturen. Download en print je brief om hem via de post te versturen. Het adres staat bovenaan de brief.