Het verhaal van Petr, Hassan en Abdumawla

Op 29 januari 2017 oordeelde de rechtbank in Khartoum dat de Tsjech Petr Jezek schuldig is aan spionage. Hij kreeg levenslang. Hassan Kodi en Abdulmonem Abdumawla kregen twaalf jaar gevangenisstraf. De drie mannen zijn naar alle waarschijnlijkheid enkel en alleen vervolgd vanwege hun christelijke geloof.

Amnesty roept president Al-Bashir van Sudan op de drie mannen onmiddellijk vrij te laten en ervoor te zorgen dat ze goed worden behandeld.

Jezek werkte als journalist en missionaris in Sudan. Samen met de Sudanese predikanten Kodi en Abdumawla betaalde hij de medische kosten van een goede vriend van Abdumawla, die gewond raakte tijdens een studentenopstand in 2013.

Kodi organiseerde eind 2015 een bijeenkomst voor christenen uit Sudan en Zuid-Sudan. Hij liet zich daar uit over de onderdrukking en vervolging van christenen in Sudan.

Kom in actie, schrijf een brief

1
Vul je gegevens in
 
 
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. We geven jouw e-mailadres niet door aan de autoriteiten. We gebruiken het wel om je te informeren over ons werk en de resultaten ervan. Kijk voor meer informatie op amnesty.nl/privacy.

2
Schrijf je brief
 
 

Bekijk schrijftips.

Vijf tips voor het schrijven van een brief

 1. Schrijf je eigen brief.
  Een persoonlijke brief maakt meer indruk en komt oprecht over. Schrijf daarom liefst de brief in je eigen woorden. Daarmee laat je zien dat je veel moeite hebt gedaan en het schrijven van deze brief belangrijk vond.
 2. Noem de feiten.
  Geef zoveel mogelijk informatie over de man of vrouw voor wie je schrijft. Benoem welke mensenrechten geschonden worden. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 3. Blijf beleefd.
  Ook al is je verontwaardiging nog zo groot, met een respectvol geschreven brief bereik je meer. Een agressieve toon kan averechts werken.
 4. Schrijf niet over religie, cultuur of politiek.
  Voorkom verwijzingen naar specifieke religieuze, culturele of politieke overtuigingen. Een onpartijdige opstelling is doorslaggevend in het behalen van successen.
 5. Wees kort en duidelijk.
  Houd het kort en bondig. Eén pagina is meer dan voldoende. Langere brieven worden vaak niet gelezen.
X

Brief is verplicht.

Kies uw lettertype

Kies uw lettertype formaat

3
Verstuur je brief
 
 

Kies de manier waarop je je brief wilt versturen. Download en print je brief om hem via de post te versturen. Het adres staat bovenaan de brief.