Stuur een e-mail

Al 12.872 e-mails verstuurd

Elżbieta Podleśna (Polen)

Stop de intimidatie van activiste Elżbieta!

Elżbieta Podleśna is een bekende activiste uit Polen. Ze spreekt zich geregeld uit tegen haat en discriminatie en zet zich in voor gelijke behandeling. In de vroege ochtend van 6 mei kwam ze terug van een reis naar Nederland en Polen. Ze had daar een ontmoeting met Amnesty-medewerkers gehad. Toen ze thuis kwam, viel de politie haar huis binnen. Ze claimden posters gevonden te hebben van de maagd Maria, afgebeeld met een halo in de LHBTI-regenboogkleuren.

De politie arresteerde Elżbieta, hield haar urenlang vast en legde beslag op haar elektronica, zoals haar mobiel, laptop en geheugenkaarten. Ook werd ze aangeklaagd omdat ze ‘religieuze overtuigingen’ zou hebben beledigd.

Amnesty roept de Poolse autoriteiten op om alle aanklachten tegen Elżbieta Podleśna in te trekken.

Als ze schuldig wordt bevonden aan deze absurde aanklacht kan Elżbieta een gevangenisstraf tot 2 jaar krijgen. Haar werk voor de mensenrechten heeft haar nu al meerdere juridische procedures opgeleverd. Dit is een schrijnend voorbeeld van de constante intimidatie die Poolse activisten voor hun kiezen krijgen.

Zo liepen op de Poolse Onafhankelijkheidsdag van 2017 veel demonstranten met fascistische en racistische symbolen. Ze riepen om een ‘wit Polen’. Elżbieta wilde samen met een groep vriendinnen een tegengeluid laten horen. Ze hielden een spandoek omhoog met de tekst ‘Stop fascisme’.

Niet veel later werden ze door omstanders aangevallen, en later zelfs nog door de Poolse staat aangeklaagd wegens het ‘verstoren van een demonstratie’.

Lees meer

Vul je gegevens in en stuur je protest rechtstreeks naar de autoriteiten

Stuur een e-mail

Voornaam * is verplicht.
Achternaam * is verplicht.
Woonplaats * is verplicht.
E-mail * is verplicht.
* is verplicht.