Het verhaal van Evan Mawarire

Toen pastoor en mensenrechtenactivist Evan Mawarire op 1 februari op het vliegveld van Harare landde, werd hij direct gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd de regering te ondermijnen en de vlag van Zimbabwe beledigd te hebben. Mawarire kan hiervoor meer dan twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Hij is op borgtocht vrij.

Amnesty roept de Zimbabwaanse autoriteiten op alle aanklachten tegen Evan Mawarire te laten vallen.

Mawarire is de leider van #ThisFlag, een sociale mediabeweging in Zimbabwe. In juli 2016 riep hij op tot een vreedzame landelijke staking vanwege de slechte sociaal-economische omstandigheden in Zimbabwe. Daarna werd hij opgepakt, maar kwam dezelfde dag weer vrij nadat de rechter de aanklacht tegen hem introk. Toch bleef de politie hem lastigvallen. Mawarire vluchtte naar de Verenigde Staten omdat hij voor zijn veiligheid vreesde. Toen hij op 1 februari 2017 naar Zimbabwe terugkeerde, werd hij opnieuw gearresteerd.

Kom in actie, schrijf een brief

1
Vul je gegevens in
 
 
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. We geven jouw e-mailadres niet door aan de autoriteiten. We gebruiken het wel om je te informeren over ons werk en de resultaten ervan. Kijk voor meer informatie op amnesty.nl/privacy.

2
Schrijf je brief
 
 

Bekijk schrijftips.

Vijf tips voor het schrijven van een brief

 1. Schrijf je eigen brief.
  Een persoonlijke brief maakt meer indruk en komt oprecht over. Schrijf daarom liefst de brief in je eigen woorden. Daarmee laat je zien dat je veel moeite hebt gedaan en het schrijven van deze brief belangrijk vond.
 2. Noem de feiten.
  Geef zoveel mogelijk informatie over de man of vrouw voor wie je schrijft. Benoem welke mensenrechten geschonden worden. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 3. Blijf beleefd.
  Ook al is je verontwaardiging nog zo groot, met een respectvol geschreven brief bereik je meer. Een agressieve toon kan averechts werken.
 4. Schrijf niet over religie, cultuur of politiek.
  Voorkom verwijzingen naar specifieke religieuze, culturele of politieke overtuigingen. Een onpartijdige opstelling is doorslaggevend in het behalen van successen.
 5. Wees kort en duidelijk.
  Houd het kort en bondig. Eén pagina is meer dan voldoende. Langere brieven worden vaak niet gelezen.
X

Brief is verplicht.

Kies uw lettertype

Kies uw lettertype formaat

3
Verstuur je brief
 
 

Kies de manier waarop je je brief wilt versturen. Download en print je brief om hem via de post te versturen. Het adres staat bovenaan de brief.