Stuur een e-mail

Al 1.051 e-mails verstuurd

16 Turkse activisten (Turkije)

Vreedzame demonstranten krijgen mogelijk levenslang

Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu en 14 andere prominente Turkse activisten hangt mogelijk een levenslange celstraf boven het hoofd. Ze worden ten onrechte beschuldigd van een ‘poging om de overheid ten val te brengen, of die in de uitvoering van haar plichten te ondermijnen’. En dat terwijl ze niets anders gedaan hebben dan vreedzaam deel te nemen aan de Gezi Park-protesten van 2013.

Amnesty roept de Turkse autoriteiten op om Osman Kavala en Yiğit Aksakoğlu onmiddellijk vrij te laten en de verzonnen aanklachten tegen alle 16 activisten in te trekken.

Op 30 mei 2013 ontruimde de Turkse politie het centraal gelegen Gezi Park in Istanbul van een klein groepje demonstranten die tegen de sloop van het park waren. Het ontkennen van hun recht om te demonstreren ontketende op zijn beurt een golf van betogingen tegen de regering. De reactie van de autoriteiten was bruut. In de loop van de volgende maanden trad de politie veelvuldig en met onnodig en grof geweld op, waarbij ze onder meer traangas en waterkanonnen inzette en met wapenstokken op betogers insloeg. Meer dan 8.000 mensen raakten gewond. Ook is er sterk bewijs voor het feit dat het excessieve politiegeweld de directe oorzaak was van het overlijden van 3 demonstranten. 

Lees hier de volledige actie. 

Foto © GettyImages

 

 

 

 

Lees meer

Vul je gegevens in en stuur je protest rechtstreeks naar de autoriteiten

Stuur een e-mail

Voornaam * is verplicht.
Achternaam * is verplicht.
Woonplaats * is verplicht.
E-mail * is verplicht.
* is verplicht.
Privacy

Amnesty International gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden voor commerciële doeleinden. Als je meedoet aan een actie worden alleen je naam en woonplaats doorgegeven aan de autoriteiten. We gebruiken je gegevens om je de acties toe te sturen en je incidenteel te informeren over onze werkzaamheden of om je steun te vragen.

Meer lezen over privacy