Toen Barack Obama in 2009 president van de Verenigde Staten werd, beloofde hij het omstreden gevangenenkamp in Guantánamo Bay op Cuba binnen een jaar te sluiten. Acht jaar later is het gevangenenkamp, waar martelingen en andere mensenrechtenschendingen plaatsvonden, er nog steeds.

Amnesty roept president Obama op Guantánamo te sluiten voordat hij op 20 januari aftreedt als president. Anders kan de volgende regering er opnieuw gevangenen opsluiten zonder enig proces.

Veel van de overgebleven gevangenen op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo zitten al meer dan tien jaar vast zonder een aanklacht. Tegen sommigen van hen is geen enkel bewijs dat ze schuldig zijn aan terroristische activiteiten. Deze mensen moeten worden vrijgelaten. De overige gevangenen moeten voor een federale rechter worden berecht en overgeplaatst worden naar gevangenissen in de VS.

Kom in actie, schrijf een brief

1
Vul je gegevens in
 
 
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.

Amnesty gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. We geven jouw e-mailadres niet door aan de autoriteiten. We gebruiken het wel om je te informeren over ons werk en de resultaten ervan. Kijk voor meer informatie op amnesty.nl/privacy.

2
Schrijf je brief
 
 

Bekijk schrijftips.

Vijf tips voor het schrijven van een brief

 1. Schrijf je eigen brief.
  Een persoonlijke brief maakt meer indruk en komt oprecht over. Schrijf daarom liefst de brief in je eigen woorden. Daarmee laat je zien dat je veel moeite hebt gedaan en het schrijven van deze brief belangrijk vond.
 2. Noem de feiten.
  Geef zoveel mogelijk informatie over de man of vrouw voor wie je schrijft. Benoem welke mensenrechten geschonden worden. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 3. Blijf beleefd.
  Ook al is je verontwaardiging nog zo groot, met een respectvol geschreven brief bereik je meer. Een agressieve toon kan averechts werken.
 4. Schrijf niet over religie, cultuur of politiek.
  Voorkom verwijzingen naar specifieke religieuze, culturele of politieke overtuigingen. Een onpartijdige opstelling is doorslaggevend in het behalen van successen.
 5. Wees kort en duidelijk.
  Houd het kort en bondig. Eén pagina is meer dan voldoende. Langere brieven worden vaak niet gelezen.
X

Brief is verplicht.

Kies uw lettertype

Kies uw lettertype formaat

3
Verstuur je brief
 
 

Kies de manier waarop je je brief wilt versturen. Download en print je brief om hem via de post te versturen. Het adres staat bovenaan de brief.