Stuur een e-mail

Al 1.150 e-mails verstuurd

Hoo Yew Wah (Maleisië)

Hoo Yew Wah kreeg in 2011 de doodstraf opgelegd omdat hij werd aangehouden met drugs op zak. Hij was 20 toen hij werd opgepakt en zit inmiddels al 13 jaar achter de tralies.

Amnesty roept de autoriteiten van Maleisië op het doodvonnis van Hoo Yew Wah om te zetten in een gevangenisstraf.

De Chinees-Maleisische Hoo Yew Wah werd in 2005 opgepakt met 188 gram crystal meth op zak. De rechter oordeelde dat hij in drugs handelde en legde automatisch de doodstraf op. Hoo Yew Wah werd veroordeeld op basis van een verklaring die hij aflegde zonder advocaat, en die hij in de rechtszaal introk. Hij zei de verklaring te hebben ondertekend nadat de politie zijn vinger had gebroken en dreigde zijn vriendin in elkaar te slaan.

Hoo Yew Wah ging in hoger beroep, maar dit werd afgewezen. In 2014 vroeg hij de sultan om gratie. Zijn verzoek is nog altijd in behandeling. De kans is groot dat hij het besluit van de sultan pas hoort vlak voor zijn executie. Dit maakt zijn straf extra wreed.

Volgens internationaal recht mag de doodstraf niet automatisch worden opgelegd en alleen voor de ‘meest ernstige misdaden’. Drugsdelicten vallen hier niet onder.

© Christine Hoo

Lees meer

Vul je gegevens in en stuur je protest rechtstreeks naar de autoriteiten

Stuur een e-mail

Voornaam * is verplicht.
Achternaam * is verplicht.
Woonplaats * is verplicht.
E-mail * is verplicht.
* is verplicht.
Privacy

Amnesty International gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden voor commerciële doeleinden. Als je meedoet aan een actie worden alleen je naam en woonplaats doorgegeven aan de autoriteiten. We gebruiken je gegevens om je de acties toe te sturen en je incidenteel te informeren over onze werkzaamheden of om je steun te vragen.

Meer lezen over privacy