Het verhaal van Sabri Hassanpour

De Nederlandse Iraniër Sabri Hassanpour (60) wacht in de beruchte Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran met spoed op een hartoperatie. In november kreeg hij een hartstilstand. Hij verliest regelmatig zijn bewustzijn en heeft constant pijn op zijn borst. Hassanpour moet voor de operatie betalen, wat voor hem vanuit de gevangenis niet mogelijk is. Volgens internationale wetgeving zijn de Iraanse autoriteiten verplicht om gevangenen de benodigde medische zorg te geven.

Amnesty roept de autoriteiten op Sabri Hassanpour onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd de benodigde medische zorg te geven.

Reden voor arrestatie onduidelijk

Hassanpour heeft een Nederlands en een Iraans paspoort. Hij zit sinds april 2016 vast. Waarom is onbekend, maar vermoedelijk is hij opgepakt omdat hij kritiek uitte op de Iraanse autoriteiten en opriep tot politieke verandering in zijn vaderland.

Lees hier de volledige actie.

Kom in actie, schrijf een brief

1
Vul je gegevens in
 
 
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.
2
Schrijf je brief
 
 

Bekijk schrijftips.

Vijf tips voor het schrijven van een brief

 1. Schrijf je eigen brief.
  Een persoonlijke brief maakt meer indruk en komt oprecht over. Schrijf daarom liefst de brief in je eigen woorden. Daarmee laat je zien dat je veel moeite hebt gedaan en het schrijven van deze brief belangrijk vond.
 2. Noem de feiten.
  Geef zoveel mogelijk informatie over de man of vrouw voor wie je schrijft. Benoem welke mensenrechten geschonden worden. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 3. Blijf beleefd.
  Ook al is je verontwaardiging nog zo groot, met een respectvol geschreven brief bereik je meer. Een agressieve toon kan averechts werken.
 4. Schrijf niet over religie, cultuur of politiek.
  Voorkom verwijzingen naar specifieke religieuze, culturele of politieke overtuigingen. Een onpartijdige opstelling is doorslaggevend in het behalen van successen.
 5. Wees kort en duidelijk.
  Houd het kort en bondig. Eén pagina is meer dan voldoende. Langere brieven worden vaak niet gelezen.
X

Brief is verplicht.

Kies uw lettertype

Kies uw lettertype formaat

3
Verstuur je brief
 
 

Kies de manier waarop je je brief wilt versturen. Download en print je brief om hem via de post te versturen. Het adres staat bovenaan de brief.