Het verhaal van Xie Yang

In de zomer van 2015 werden in China ten minste 248 advocaten en activisten ondervraagd of opgepakt door de veiligheidspolitie. Mensenrechtenadvocaat Xie Yang was een van hen en zit nog altijd vast. Xie Yang plaatste kritische artikelen online en organiseerde protesten. Volgens de Chinese autoriteiten zou hij de staat ondermijnen en de openbare orde verstoren.

De autoriteiten houden Xie Yang sinds kort vast op een onbekende plek. Het risico dat hij daar wordt gemarteld is groot.

Amnesty roept de autoriteiten op Xie onmiddellijk vrij te laten, omdat hij alleen gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

Xie Yang vertelde eerder dit jaar dat hij is gemarteld. De autoriteiten probeerden zo een bekentenis af te dwingen.  

Lees hier de volledige actie.

 

Kom in actie, schrijf een brief

1
Vul je gegevens in
 
 
Voornaam is verplicht.
Achternaam is verplicht.
Woonplaats is verplicht.
2
Schrijf je brief
 
 

Bekijk schrijftips.

Vijf tips voor het schrijven van een brief

 1. Schrijf je eigen brief.
  Een persoonlijke brief maakt meer indruk en komt oprecht over. Schrijf daarom liefst de brief in je eigen woorden. Daarmee laat je zien dat je veel moeite hebt gedaan en het schrijven van deze brief belangrijk vond.
 2. Noem de feiten.
  Geef zoveel mogelijk informatie over de man of vrouw voor wie je schrijft. Benoem welke mensenrechten geschonden worden. Zo laat je zien dat je goed geïnformeerd bent.
 3. Blijf beleefd.
  Ook al is je verontwaardiging nog zo groot, met een respectvol geschreven brief bereik je meer. Een agressieve toon kan averechts werken.
 4. Schrijf niet over religie, cultuur of politiek.
  Voorkom verwijzingen naar specifieke religieuze, culturele of politieke overtuigingen. Een onpartijdige opstelling is doorslaggevend in het behalen van successen.
 5. Wees kort en duidelijk.
  Houd het kort en bondig. Eén pagina is meer dan voldoende. Langere brieven worden vaak niet gelezen.
X

Brief is verplicht.

Kies uw lettertype

Kies uw lettertype formaat

3
Verstuur je brief
 
 

Kies de manier waarop je je brief wilt versturen. Download en print je brief om hem via de post te versturen. Het adres staat bovenaan de brief.